Tips zuiniger autorijden

Tips zuiniger autorijden

zuinig autorijdenKan autorijden nog zuiniger? Ja, dat kan zeker. Niet alleen een zuinige bedrijfswagen draagt bij aan minder brandstof kosten maar ook het rijgedrag van de bestuurder.

Er zijn veel elementen in het autorijden welke invloed hebben op het brandstofverbruik.

Lading

Lading is extra gewicht welke zorgt voor een hoger brandstofverbruik. De motor moet harder werken om het gewicht te verplaatsen. Veel bedrijfsauto’s rijden rond met onnodige lading aan boord. Wees hier bewust van en kijk regelmatig of er spullen uit de auto te halen zijn dien onnodig zijn.

Onderhoud

De bedrijfsauto op tijd een onderhoudsbeurt geven draagt bij aan een lager brandstofverbruik en aan een beter milieu. Op den duur gaan vaak remdelen vastzitten waardoor remmen gaan aanlopen. Dit resulteert in meer (onnodige) slijtage en remt het wiel af. Dit kost meer brandstof. Daarnaast worden ook onderdelen bij de motor nagekeken welke met de verbranding te maken hebben. Een dichtgeslibd luchtfilter zorgt voor slechtere motor prestaties en een hoger brandstofverbruik.

Schakelen

Op het juiste moment schakelen kan veel brandstof besparen. Veel mensen denken dat op snelheid komen met een rustig tempo minder brandstof kost. Dit is onjuist. Hoe sneller de bedrijfsauto op de juiste snelheid is, hoe schakeleneerder de motor rustig kan blijven doorwerken in een hogere versnelling. Pas dan wordt het brandstofverbruik lager. Bij de meeste bedrijfswagens ligt het doorschakelpunt op 2500 toeren.

Op tijd gas los

Rijdt u op een rotonde af of ziet u in de verte al een stoplicht? Laat dan het gaspedaal los en laat de bedrijfswagen rustig uitrollen in de versnelling. Schakel op het laatste moment pas terug. Hiermee bespaart u een hoop brandstof en de remmen slijten ook minder hard. Honderden meters kunnen per keer worden afgelegd zonder dat daar brandstof voor nodig is. Dit kan een enorme besparing opleveren.

Luchtweerstand

Dakdragers beïnvloeden het brandstofverbruik doordat de bedrijfswagen minder aerodynamisch is geworden en meer luchtweerstand ondervind. Indien de dakdragers niet noodzakelijk zijn dan kan verwijderen een flinke besparing opleveren.

Met ramen open rijden geeft ook een hogere luchtweerstand waardoor het brandstofverbruik met 10 tot 15 procent kan toenemen.

Airco, verlichting en kachel

aircoknopDe airco zorgt ook voor een hoger brandstofverbruik omdat de aircopomp de motor belast tijdens de werking. U zult zien dat het toerental door de airco wordt beïnvloed en dat motorprestaties minder worden tijdens het gebruik van de airco.

Verlichting voeren overdag is wel veiliger maar kost ook meer brandstof. LED dagrijverlichting of Xenon kan een besparing opleveren.

Ook de kachel (verwarming/ventilator) hebben invloed op het brandstofverbruik. Alle elektrische apparaten in de auto kosten ook brandstof. De accu raakt leger en moet worden opgeladen door de dynamo. De dynamo moet harder gaan werken en wordt tevens net als de aircopomp aangedreven door de motor.

Autofabrikanten en zuinig rijden

Steeds meer autofabrikanten bedenken manieren om de bedrijfswagen ook zuiniger te laten rijden. Zo zie je steeds vaker LED dag-rij-verlichting toegepast worden wat minder energie verbruikt dan halogeen.

Een remsysteem dat gebaseerd is op o.a. een dynamo kan tijdens het remmen energie terugvoeren naar de accu. Remmen laadt de accu dus bij.

Een Start-Stop systeem kan de motor uitzetten bij een stoplicht en weer doen laten starten zodra dat nodig is. Vooral in grote steden kan hier veel bespaart worden en het is beter voor het milieu.

Tegenwoordig worden versnellingsbakken met meer versnellingen uitgevoerd zoals 6 of 7 versnellingen. Hierdoor kan het motorblok op een lager aantal toeren draaien om zodoende minder brandstof te hoeven verbruiken.

Ook worden motorblokken zelf zuiniger gemaakt waarbij het een sport lijkt te worden om een bedrijfswagen 1:20 te kunnen laten halen. Het is Volkswagen gelukt bij de Caddy om 4,9 liter per 100 km te laten verbruiken dankzij de Bluemotion technologie.

Zo heeft elke fabrikant weer haar eigen naar op de zuinige technologie geplakt. Volkswagen met Bluemotion en Opel met de EcoFlex.

gratis bod ontvangen

kentekenplaat auto verkopen